Wegetariańska

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia, gdy stosuje się ją rozważnie. Racjonalnie ułożona zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Dlatego przed przejściem na wegetarianizm trzeba wiedzieć, co jeść i jak układać jadłospis, żeby sobie nie zaszkodzić.

Coraz więcej osób przestaje jeść mięso. Powody przejścia na wegetariański sposób żywienia są różne: etyczny, ekologiczny, religijny, filozoficzny, ale najczęściej eliminujemy z diety mięso w przekonaniu, że jest niezdrowe. Zwolennicy wegetarianizmu przekonują, że zawarte w mięsie wszystkie składniki odżywcze z powodzeniem można pozyskać z produktów roślinnych.Aby organizm mógł właściwie funkcjonować, potrzebuje wielu składników odżywczych: białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, minerałów, wody. Ważna jest ich ilość, proporcje, a także jakość. Zapotrzebowanie na pożywienie w dużym stopniu zależy od wieku, budowy anatomicznej, trybu życia, metabolizmu, wreszcie upodobań smakowych.

Więcej energii potrzebuje osoba, która regularnie ćwiczy w siłowni, a mniej taka, która wykonuje pracę siedząc przy biurku. Inne zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki ma rozwijający się organizm dziecka, a inne osoby dorosłej. Nie ma diety uniwersalnej. Co dobre dla jednego, drugiemu może nie służyć. Dlatego dieta wegetariańska powinna być dobrana indywidualnie, tak żeby niczego organizmowi nie zabrakło.